Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο χιονάτο γλυκό με πλούσια υλικά (ιταλική συνταγή)/ Panforte di Siena

Αυτή η ιταλική συνταγή από τη Σιένα είναι τέλεια για όσους προτιμούν τα γλυκά τους πλούσια σε φυτικές ίνες, με πολλούς ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτου. Μοιάζει με γλυκό ψωμί, άλλωστε αυτό είναι και το όνομά της: panforte! Αν πασπαλίσετε με άφθονη ζάχαρη άχνη, φτιάχνετε ένα ΧΙΟΝΑΤΟ πρωτοχρονιάτικο γλυκό για όλη την οικογένεια, κι ειδικά για τα παιδιά μας, που θα το λατρέψουν και οι φίλοι! Μμμμ...τόσο νόστιμο!
Συστατικά:

  • 150γρ ωμά αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φυστίκια αιγίνης, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 100γρ φρουί γλασσέ πορτοκάλι (κομμένο κύβους)
  • 75 γρ αλεύρι
  • 30 γρ κακάο σκόνη
  • 100γρ ζάχαρη
  • 200γρ μέλι
  • 35 γρ βούτυρο
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ allspice
  • ελάχιστο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη (όσο πάρει!!!)
Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
  2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί.
  3. Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι.
  4. Κοσκινίζουμε απαλά το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στους ξηρούς καρπούς.
  5. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο σε sausepan ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά. 
  6. Γρήγορα προσθέτουμε το σιρόπι στα στερεά υλικά  και τοποθετούμε το μείγμα στο στρογγυλό ταψί, πατώντας ελαφρά με τα δάχτυλα.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το χαρτί. Πασπαλίζουμε με άχνη άφθονη!
  8. Τώρα, το κόψιμο σε κομμάτια θέλει δύναμη και προσοχή. Σερβίρουμε σε μικρές ποσότητες, με μια κούπα αρωματικού καφέ ή με τσάι!

Happy New Year!





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου