Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εργολάβοι (κέρασμα)


Οι εργολάβοι και τα αμυγδαλωτά είναι μια λιχουδιά της Ελλάδας του άλλοτε, ένα παραδοσιακό γλυκό-κέρασμα. Η συνταγή για τους εργολάβους χρειάζεται 30 λεπτά προετοιμασία, 20 λεπτά ψήσιμο και φτιάχνουμε 20 μερίδες. Σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, το γλυκό αυτό φτιάχνεται χωρίς το αμύγδαλο φιλέ από πάνω, γίνεται  σε δύο στρώσεις και μαρμελάδα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής στη μέση και λέγεται macarons. Η γεύση τους είναι υπέροχη!





Πως τους φτιάχνουμε:

  •  Χρησιμοποιούμε το μπλέντερ για να αλέσουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη.
  •  Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
  •   Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα.
  •  Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με τα αμύγδαλα-σκόνη, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις.
  •    Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να σφίξει και να πλάθεται με ευκολία. 
  •    Αφού βρέξουμε τα δάχτυλά μας με ανθόνερο, πλάθουμε τους εργολάβους σε μέγεθος στρογγυλού καρυδιού
  •  Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
  •  Βάζουμε στο ταψί μας λαδόκολλα. Τοποθετούμε τους εργολάβους σε απόσταση.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
  • Αν θέλουμε, ενώνουμε τους εργολάβους δύο δύο, αφού αλείψουμε στη μέση με μαρμελάδα βερύκοκο.

Απολαμβάνουμε με παρέα και κερνάμε τους γείτονες! Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου