Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Σοκολατίνια σε τρεις γεύσεις με γέμιση (κέρασμα)



Η σοκολάτα είναι μια λιχουδιά που λατρεύουν όλοι. Και τα σοκολατίνια, που είναι γεμιστά με ολόκληρους ξηρούς καρπούς είναι ένα τέλειο κέρασμα! Η συνταγή που σας δίνω σήμερα βασίζεται σε τρία είδη σοκολάτας: σοκολάτα κουβερτούρα υγείας, λευκή σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος. Σκέτη γλύκα!

 Υλικά:
  • 220 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 200 γρ. σοκολάτα υγείας
  • 220 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. κάσιους
  • Φόρμα σιλικόνης με θήκες για σοκολατάκια

Πως φτιάχνεται:
  1. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, με το χέρι.
  2. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε γυάλινο δοχείο και τη βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στους 440 βαθμούς. Όταν την βγάζουμε, την ανακατεύουμε δυνατά. Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί.
  3. Γεμίζουμε όλες τις θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια μέχρι τη μέση με σοκολάτα προσεκτικά και γρήγορα.
  4. Τοποθετούμε ένα φουντούκι, αμύγδαλο, κάσιους στη μέση κάθε θήκης.
  5. Γεμίζουμε με σοκολάτα.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  7. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, με μία κίνηση, χωρίς να ζεσταίνουμε με τα χέρια μας τη κρύα σοκολάτα.
  8. Τοποθετούμε σε κουτάκι και κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 17 βαθμούς.

Τα σοκολατίνια σε όλες τις γεύσεις σοκολάτας λιώνουν αργά στο στόμα και κρατάνε το περιεχόμενό τους τραγανό και φρέσκο! Απολαύστε τα σοκολατίνια με φίλους και κάντε γλυκά δώρα στην οικογένεια και τους γείτονες! 
 Bon appétit!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εργολάβοι (κέρασμα)


Οι εργολάβοι και τα αμυγδαλωτά είναι μια λιχουδιά της Ελλάδας του άλλοτε, ένα παραδοσιακό γλυκό-κέρασμα. Η συνταγή για τους εργολάβους χρειάζεται 30 λεπτά προετοιμασία, 20 λεπτά ψήσιμο και φτιάχνουμε 20 μερίδες. Σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, το γλυκό αυτό φτιάχνεται χωρίς το αμύγδαλο φιλέ από πάνω, γίνεται  σε δύο στρώσεις και μαρμελάδα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής στη μέση και λέγεται macarons. Η γεύση τους είναι υπέροχη!





Πως τους φτιάχνουμε:

  •  Χρησιμοποιούμε το μπλέντερ για να αλέσουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη.
  •  Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
  •   Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα.
  •  Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με τα αμύγδαλα-σκόνη, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις.
  •    Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να σφίξει και να πλάθεται με ευκολία. 
  •    Αφού βρέξουμε τα δάχτυλά μας με ανθόνερο, πλάθουμε τους εργολάβους σε μέγεθος στρογγυλού καρυδιού
  •  Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
  •  Βάζουμε στο ταψί μας λαδόκολλα. Τοποθετούμε τους εργολάβους σε απόσταση.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
  • Αν θέλουμε, ενώνουμε τους εργολάβους δύο δύο, αφού αλείψουμε στη μέση με μαρμελάδα βερύκοκο.

Απολαμβάνουμε με παρέα και κερνάμε τους γείτονες! Bon appetit!

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σταφιδοψωμάκια (νηστίσιμα)



Το ευχάριστο αυτό σνακ είναι γεμάτο γλύκα! Σε μικρές μερίδες, είναι κατάλληλο για πρωινό και δεκατιανό. Στην εποχή της νηστείας, καταναλώνεται κάθε μέρα!  


Πως το φτιάχνουμε:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
  • Ζυμώνουμε το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Χωρίζουμε σε μπαλίτσες τη ζύμη και τοποθετούμε σε ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
  •  Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, μέσα σε λαδωμένο ταψί και σε ζεστό περιβάλλον.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά, στους 220 βαθμούς.



Τα σταφιδοψωμάκια είναι έτοιμα! Είναι κατάλληλα για όσους νηστεύουν. Καλή Ανάσταση!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Γέμιση λεμονιού για ταρτάκια

Τα ταρτάκια λεμονιού είναι πάντα μια λιχουδιά για τα παιδιά! Αφήνουν υπέροχη γεύση και είναι γεμάτα άρωμα λεμόνι, με τη γέμιση lemon curd, που θα σας δώσω σήμερα να φτιάξετε. Χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά λεμόνια που δεν έχουν κερωθεί, γιατί θα πάρουμε όλο το ξύσμα, τα αιθέρια έλαια και το άρωμα τους!

Πως φτιάχνεται:
  1. Αναμειγνύουμε το κορνφλάουερ, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού σε μέτριο μπολ.

  2. Προσθέτοντας λίγο νερό, ανακατεύουμε κάνοντας μια ομοιογενή πάστα.
  3. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό και το χυμό λεμονιού, μέχρι να πάρουν βράση.
  4. Αναμειγνύουμε με την πάστα και ρίχνουμε πάλι πίσω στο κατσαρολάκι.
  5. Σταδιακά αυξάνουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να βράσει. 
  6. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Προσθέτουμε στο μίγμα σταδιακά τους κρόκους των αυγών και το βούτυρο. 
  8. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι η sauce να ομογενοποιηθεί.
  9. Η γέμιση γίνεται πυκνή...όσο κρυώνει.
  10. Απλώνουμε με το κουταλάκι στην καρδιά κάθε ενός από τα κρύα ταρτάκια. 
Aπολαμβάνουμε σε μια παιδική παρέα! Buon appetito!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σουφλέ σοκολάτας

Μια ωραία συνταγή για το βροχερό ανοιξιάτικο απόγευμα που τα παιδιά είναι στο σπίτι, παίζουν και θέλουν να φάνε κάτι γλυκό...σουφλέ σοκολάτας! Η συνταγή αυτή είναι για 8 ατομικά φορμάκια. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά προετοιμασία και 25 λεπτά ψήσιμο στο φούρνο.

Υλικά :
  • 5 αυγά 
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο σκόνη για γλυκά
Πως το φτιάχνουμε:
  • Χρησιμοποιούμε ένα στεγνό και καθαρό σκεύος για την ανάμιξη των υλικών.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί, σιγά σιγά, σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε φούρνο μικροκυμμάτων.
  • Με το μίξερ, ανακατεύουμε τα αυγά και τη ζάχαρη , μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας σε ένα μπολ. 
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά τα χτυπημένα αυγά.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα.
  • Βουτυρώνουμε καλά τα φορμάκια μας.
  • Αδειάζουμε το έτοιμο μείγμα, ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, για 15 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού, αν ψήθηκε καλά (πρέπει να βγαίνει καθαρό).
  • Βγάζουμε από το φούρνο, τοποθετούμε τα φορμάκια σε μια σχάρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν, προτού προσπαθήσουμε να τα ξεφορμάρουμε.
Απολαύστε μαζί με τα παιδιά σας! Bon appetit! 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Lemon white truffles- Τρουφάκια λευκής σοκαλάτας με άρωμα λεμονιού


Θέλετε να φτιάξουμε ένα κέρασμα με ιδιαίτερη γεύση που λιώνει στο στόμα; Αυτή η συνταγή για μικρά σοκολατάκια  με λευκή σοκολάτα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη!
Υλικά:
  • 280 γρ. καλής ποιότητας λευκή σοκολάτα, κομμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. κρέμα γάλακτος με full λιπαρά 
  • 1 κ.γ. αμυλοσιρόπιο
  • 1 σταγόνα εκχύλισμα λεμονιού ή αιθέριο έλαιο λεμονιού
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ζάχαρη άχνη

Πως φτιάχνεται:
  1. Τοποθετούμε τη λευκή σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπολ, το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσει σε μέτρια ένταση για 30''. Ανακατεύουμε μερικές φορές και συνεχίζουμε για 20''.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι σε ένα μικρό σκεύος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει (με φουσκάλες στις άκρες). Αυτό θα γίνει σύντομα! Αμέσως βάζουμε την κρέμα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα και το εκχύλισμα λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά. 
  3. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες (ακόμα και στην κατάψυξη) μέχρι να σφίξει. Αφαιρούμε από το ψυγείο και φτιάχνουμε μπουκίτσες με κουτάλι παγωτού. Σχηματίζοντας μπαλίτσες, τις περνάμε από την ζάχαρη άχνη, κυλώντας και γεμίζοντας παντού. Συνήθως διατηρούμε τα τρουφάκια σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά τρώγονται και από το ψυγείο.
Bon appetit!

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο χιονάτο γλυκό με πλούσια υλικά (ιταλική συνταγή)/ Panforte di Siena

Αυτή η ιταλική συνταγή από τη Σιένα είναι τέλεια για όσους προτιμούν τα γλυκά τους πλούσια σε φυτικές ίνες, με πολλούς ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτου. Μοιάζει με γλυκό ψωμί, άλλωστε αυτό είναι και το όνομά της: panforte! Αν πασπαλίσετε με άφθονη ζάχαρη άχνη, φτιάχνετε ένα ΧΙΟΝΑΤΟ πρωτοχρονιάτικο γλυκό για όλη την οικογένεια, κι ειδικά για τα παιδιά μας, που θα το λατρέψουν και οι φίλοι! Μμμμ...τόσο νόστιμο!
Συστατικά:

  • 150γρ ωμά αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φυστίκια αιγίνης, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 100γρ φρουί γλασσέ πορτοκάλι (κομμένο κύβους)
  • 75 γρ αλεύρι
  • 30 γρ κακάο σκόνη
  • 100γρ ζάχαρη
  • 200γρ μέλι
  • 35 γρ βούτυρο
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ allspice
  • ελάχιστο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη (όσο πάρει!!!)
Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
  2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί.
  3. Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι.
  4. Κοσκινίζουμε απαλά το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στους ξηρούς καρπούς.
  5. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο σε sausepan ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά. 
  6. Γρήγορα προσθέτουμε το σιρόπι στα στερεά υλικά  και τοποθετούμε το μείγμα στο στρογγυλό ταψί, πατώντας ελαφρά με τα δάχτυλα.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το χαρτί. Πασπαλίζουμε με άχνη άφθονη!
  8. Τώρα, το κόψιμο σε κομμάτια θέλει δύναμη και προσοχή. Σερβίρουμε σε μικρές ποσότητες, με μια κούπα αρωματικού καφέ ή με τσάι!

Happy New Year!